Tips och råd för att hitta rätt whiteboard-marker

Det finns en stor variation av whiteboard- och flipchart pennor du kan använda under en presentation, brainstorming-session eller en workshop. Inte nog med att det finns en uppsjö av olika färger så finns det även olika tjocklekar att ta hänsyn till. Med följande tips och trix vägleder vi dig för att hitta rätt marker för just dina behov.

Papper vs. Whiteboard
Tänk på vilken skrivyta du ska använda, är det papper eller är det whiteboard? Skrivytor som flipchart eller brunt papper behöver permanent bläck som inte går igenom pappret. För whiteboardtavlan behöver du torkbar bläck. På alla markers från Legamaster så framgår det vilken yta den är lämpad för.

Tjock eller tunn?
Markers med en tunn spets är ideala för en finstilt text eller teckning. Se till att du skriver tillräckligt stort så att texten syns även på långt håll. Markers med en tjock spets levererar mer bläck och således tjockare linjer. Dessa är ideala för att skriva lättlästa, stora bokstäver för presentationer och workshops. Se till att bokstäverna är tillräckligt stora med tydliga mellanrum så att alla, även de som sitter långt ifrån whiteboardtavlan eller flipcharten, kan läsa texten utan problem.

Tips: Kombinera tjocka- och tunna markers under ett möte eller presentation. Detta hjälper din publik att sålla mellan viktig och mindre viktig information. Du kommer dessutom att skapa en generellt mer attraktiv presentation.

Med rätt spets är du på god väg
En rundad spets används normalt för att skriva. Ofta används den för att skriva längre text där både stora och små bokstäver förekommer. Den rundade toppen gör att du kan hålla pennan hur du vill utan att du påverkar linjens tjocklek.

Vill du liva upp presentationen lite kan du använda dig av en marker med en sned spets. Med denna typ av penna kan du göra både tjocka och tunna linjer. Vilket kan vara fördelaktigt om du har en begränsad mängd markers att använda.

Bemästra markers med sned spets
Att skriva med en sned spets kan vara lite klurigt, men det finns en god chans att det snart blir en favorit. Konsten är att hålla pennans vinkel konstant. Den sneda spetsen bör alltid hållas med en vinkel om 45 grader, oavsett om du ritar vertikala eller horisontella linjer.