Avnjut din whiteboardtavla idag och imorgon

Whiteboardtavlan är en av de tillbehör som många yrkesaktiva föredrar att använda regelbundet. Det är ett utmärkt verktyg för att interagera med kollegor, utforska ideér och göra överskådliga presentationer. Baksidan som vi dock alla erfar med jämna mellanrum så möts vi ibland av en smutsig whiteboardtavla med kladd från tidigare oaktsamma användare. Faktum är att vi ganska ofta ser skrämmande exempel på missbrukade och fördärvade whiteboardtavlor. Det tycker vi är tråkigt, speciellt då en whiteboardtavla har en lång livstid förutsatt att den underhålls korrekt. Vad kan du då göra för att försäkra dig om att du både idag och imorgon kan njuta av en skinande ren whiteboardtavla?

Först och främst, det finns några relevanta skillnader angående whiteboardtavlan i sig, men även vilka pennor och rengöringsprodukter som används spelar in. Här kommer tre enkla steg för att välja rätt whiteboardtavla för just dina behov och säkerställer en optimal funktion för kommande framtid.

 

Steg 1: Välj rätt whiteboardtavla
Yta. Den viktigaste delen av en whiteboardtavla är ytan. Det är ytan som avgör om whiteboardtavlan är magnetisk eller inte, hur reptålig den är och om den är lämpad för intensiv användning. De tre vanligaste tavel-ytorna är: emaljerad stål, lackerad stål och melamin. Vilken yta som fungerar bäst beror helt och håller på din situation och dina behov. Letar du efter en whiteboard som är magnetisk, reptålig och anpassad för intensivt bruk?, då ska du definitivt välja en whiteboard i emaljerad stål.

Stabilitet. I anslutning till ytan så spelar även ramen en viktig roll för tavlans övergripande stabilitet. En whiteboardtavla i en utmanande miljö, till exempel på en skola eller i en fuktig fabrik, så behöver whiteboardtavlan ett extra skydd eller vara tillverkad i en tjockare dimension, vilket således kräver en starkare ram och konstruktion. Om du köper en större whiteboardtavla, se då till att ramen har en stark konstruktion så att tavlan inte böjer sig med tiden.

 

Utseende. Sist men inte minst, självklart så är tavlans utseende även relevant att ta i betraktelse. Har du lagt ner så mycket tid och resurser på att skapa en fungerande kontorsmiljö vill du säkerligen ha en whiteboardtavla som passar väl in. Nu kan det bli intressant att fundera på om något ska vara permanent för-tryckt på tavlan? Det finns också välkonstruerade whiteboardpaneler utan ram som lätt kan sättas ihop för önskade dimensioner och utseende.

 

Steg 2: Välj rätt markers
Det bästa med whiteboardtavlan är att du kan använda den om och om igen... förutsatt att du använder rätt pennor som går att sudda även när bläcket torkat. Faktum är att tillbehören du använder har stor påverkan när det kommer till tavlans förväntade livstid. Hur ska du då resonera i valet av marker? Kriterier att ha i åtanke är färgkvalitet, bläckmängd och storlek på pennspetsen. Även ergonomi och doft är något att ta i betraktelse.

 

Steg 3: Välj rätt rengöringsprodukter
Att hålla en whiteboardtavla i perfekt skick är en utmaning för de flesta skolor och verksamheter. Så behöver det inte vara. Först och främst, whiteboard-ytor är vanligen anpassade för torr tavelrengöring. Det betyder att du lätt rengör tavlan med en torr taveltorkare.Hur ofta ska man då rengöra sin whiteboard?

Du kanske inte gillar svaret men vi rekommenderar starkt att rengöra tavlan med en taveltorkare efter varje användning. På veckobasis rekommenderar vi rengöringsspray och en duk av mikrofiber. Absolut minst en gång per månad för att förebygga bläck-fläckar. Gör du bara det så ska du se att whiteboardtavlan dessutom blir använd oftare, det blir helt enkelt mycket roligare att använda en whiteboardtavla som är ren och redo för action.