5 tips för att behålla din publiks uppmärksamhet

Du står där, framför en stor publik och försöker få igenom dina budskap. Det är en viktig presentation då du vill övertyga dina lyssnare att just dina idéer är dem rätta. Du har förberett dig i veckor. Fram tills nu har presentationen flutit på bra och din publik lyssnar lyhört och verkar ta till sig informationen. Plötsligt händer något:

"Mitt i din presentation vill du visa en relevant video och för att starta filmen behöver du gå till din laptop. Under endast dessa få steg har du redan tappar 30% av din publiks uppmärksamhet. När du når din laptop klickar du på "play" för att starta filmen. Din internetuppkoppling är långsamt och det tar tid innan filmen startar. När du ska fortsätta din muntliga presentation noterar du ett aktivt surrande i publiken. Lyssnare pratar sinsemellan och det krävs en rejäl insats för att få tillbaka den uppmärksamhet du tidigare hade. Du tänker "Om jag bara hade testat detta i förväg.". Nu är det för sent och när du avslutat presentationen märker du att det är många som inte tagit till sig allt du hade att säga. Visst är det synd?"

Ovan är ett av många exempel på hur man lätt tappar sin publik. Lyckligtvis finns det åtgärdet för att motverka att detta sker. Här kommer fem ovärderliga tips för att behålla publikens uppmärksamhet under en presentation.

 

1. Var en skådespelare, tro på din roll
Om du inte tror på din egen presentation, hur ska då din publik göra det? Det finns ingenting som inspirerar oss mer än en story som vi tror på. Vågar du göra det mer personligt? Kör på! Försök att undvika ämnen i din presentation som du själv inte representerar eller är övertygad fungerar.

Försök också att få ett flyt i din presentation genom att undvika stoppord som "Ehm" och "Ok". Undvik även att vända ryggen till publiken, det är bättre att ta hjälp av stödord eller att tala från minnet istället för att vända dig om och läsa från din powerpoint-slide. Just det ja, det belönar sig att öva din presentation muntligt innan det är dags.

 

2. Få dem att inte ifrågasätta sin egen syn
Ingenting kan vara mer störande än en presentationsskärm som inte fungerar ordentligt: färger som inte visas korrekt och text som inte går att läsa. Prova din presentation från dina lyssnares avstånd, se till att allt går att läsa och syns klart och tydligt. För att försäkra dig om skärmens användbarhet, använder du de nyaste produkterna: Den senaste teknologin av e-screens säkerställer en presentation av bästa kvalitet. Skulle du märka under presentationens gång att något på skärmen behöver förstoras använder du bara två fingrar för att zooma in. Enklare än enkelt!

 

3. Visualisera det!
För att fånga din publiks uppmärksamhet, se till att du har en fängslande story att berätta och säg den med dina egna ord. Kombinationen av text och bilder fungerar utmärkt för att berätta din story. Se bara till att undvika för mycket text och använd hellre bilder. Bilder som vi vet säger mer än 1000 ord. Genom att visualisera din presentation gör du även så att din publik får det lättare att förstå och att undvika förvirring. Faran med för mycket text är att din publik fokuserar mer på att läsa än att lyssna.

 

 4. Var interaktiv, ge dem inga möjligheter att somna!

Att sitta och lyssna under längre tid kan leda till att din publik tappar sin uppmärksamhet. Skapa en interaktion och håll dem på tårna med oregelbundna frågor. Skriv ner svaren på, t ex en flipchart. Från där kan du och din publik brainstorma tillsammans. Den senaste tekniken gör det även möjligt att rita och göra noteringar direkt på din e-screen. Involvera publiken i det budskap du vill förmedla.

5. Testa, testa, testa
Förbered alltid din presentation genom att testa och åter testa i förväg. Som vi redan nämnt vill du undvika att gå fram och tillbaka till din laptop. Små avbrott som dessa kan få en stor mängd av dina lyssnare att tappa uppmärksamheten. Vissa börjar prata, andra börja titta på sina telefoner och några har redan börjat fundera på snabbaste rutten därifrån. Undvik detta med en touch-skärm som låter dig klicka direkt på skärmen utan att släppa blicken på din publik.

 

 

 

Nu för tiden kan du åstadkomma så mycket mer med rätt presentationsskärm. Skärmarna är interaktiva och gör din presentation inte bara mer attraktiv utan även mer effektiv. Det är onekligen lätt att tappa sin publiks uppmärksamhet. Med rätt utrustning ser du till att presentationen inte var förgäves och får ett positivt utfall.